top of page
БОРИМ СЕ С РАКА НА КРЪВТА

ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ

CAR-T-клетъчната терапия би могла да направи неизлечимия рак лечим.
От иновативната фармацевтична индустрия в Европа.

Ракът на кръвта няма да спре, затова и ние не спираме борбата срещу него


Ние няма да спрем, докато терапиите с  CAR -Т клетки не помогнат на тялото да се противопостави на рака  така, че да не се налага прилагането на агресивна химиотерапия за цял живот.


Рак на кръвта: Какъв потенциален пробив очакваме?

При терапията с CAR -Т клетки учените модифицират имунни клетки, за да атакуват конкретни видове рак на кръвта, като използват собствената имунна защита на организма за борба с рака. От кръвта на пациента се извлича проба от Т-клетки, които се модифицират генетично в лабораторията, като се добавят сензори (химерни антигенни рецептори), които търсят определени видове рак. Клетките се оставят да се умножат, преди да се влеят отново в кръвта на пациента, където новите антигенни рецептори им позволяват да се насочват към раковите клетки и да ги унищожават. 


Как това ще помогне на пациентите?

Понастоящем провежданото лечение включва агресивна химиотерапия, която има тежък неблагоприятен ефект върху качеството на живот на пациентите, както по време на лечението, така и след него. При около 50% от пациентите ще има рецидив на заболяването и тогава им остават малко възможности за лечение. CAR-T клетките предлагат възможност за излекуване на ракови заболявания, при които възможностите са ограничени и следователно могат да се окажат животоспасяващи за избрана група пациенти, като очакваната продължителност на живота се увеличи с близо 70 години.


На колко пациенти може да се помогне?

Всяка година в Европа се диагностицират около 44 000 нови случая на рак на кръвта. През 2013 г.  в световен план около 600 000 души са починали от рак на кръвта. Прогнозите показват, че ако терапията с CAR-T клетки оправдае очакванията, 9 400 от диагностицираните през 2020 г. в Европейския съюз пациенти могат да бъдат спасени, което се равнява на 300 000 добавени години живот. "Клетъчните терапии с CAR-T клетки помагат на организма да се бори срещу рака на кръвта и може да заменят сегашното химиотерапевтично лечение. Те имат потенциала да спасят живота на хиляди хора, засегнати от рак на кръвта. “


Какво е потенциалното въздействие върху здравните системи в Европа?

Клетките CAR-T може да осигурят еднократно лечение, да премахнат разходите за химиотерапия и да намалят разходите за прицелна терапия между 55 и 100%. Терапевтичното обещание на CAR-T е, че хората ще живеят по-дълъг, по-качествен и по-продуктивен живот.


Какво вероятно ще трябва да се промени в предоставянето на здравни услуги?

Производството на клетки CAR-T трябва да бъде осигурено на мястото на прилагане или близо до него, което създава необходимост от разработване на нови, интегрирани пътеки за предоставяне на грижи. Следователно, от инвестициите може да се изисква да създадат големи съоръжения, където терапията може да се произвежда и да се предоставя на пациентите.




  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page